Kungsbacka

Kungsbacka är Hallands nordligaste kommun, men ingår numera i Storgöteborg. Det finns mycket att se och upptäcka i Kungsbacka och under denna resa kommer en lokal guide att åka med i bussen och berätta om platser, som vi kommer att åka förbi och besöka.

 

Resebeskrivning

Resan startar från hemorten på morgonen och färden går E6/E20 norrut till Fjärås, där vi viker av och kör upp på Fjärås bräcka. Vi inleder vårt besök med att vittja medhavda frukostkorgar, sedan kommer vår guide att ta oss med på promenad upp på Bräckan och berätta om den. Därifrån kan vi njuta av utsikten över Hallands största sjö Lygnern, som vi delar med Västergötland, och ut över havet.

På sluttningen av Bräckan ligger ett stort fornminne, Li gravfält, från vikingatiden. Det finns många sägner om detta fält och några av dessa kommer vår guide att berätta om. Från Fjärås går resan vidare förbi Gåsevadholms slott, som ägs av Carl Silfverschiöld, son till Niclas Silfverschiöld och prinsessan Désirée, och som har en intressant historia och ligger vackert beläget på en holme i Rolfsån.

Nästa anhalt på vår resa är Tölö kyrka, där vi gör ett kort stopp för att se och höra om Björkris prästgård och kyrkogården, där delar av familjerna Sahlgren och Silfverschiöld ligger begravda.

Det har nu blivit dags att äta lunch och vi beger oss till Särö och Hamra golfbana, där dagens lunch serveras. På Särö brukade ju Gustav V hålla till och det finns många skrönor om hans liv och leverne där ute, några av dessa kommer guiden att berätta.


Färden går vidare och vid Vallda viker vi av och styr kosan mot Onsala-landet. Vi kommer att passera gården Gatan, där kaparkungen ”Lasse i Gatan” föddes 1689. Det blir också en tur ner genom Gottskär, som är ett charmigt litet samhälle, ett smultronställe för främst båtturisterna på sommaren.

När vi kommer till Onsala kyrka, gör vi ett stopp för att se kyrkstallarna, men naturligtvis också kyrkans interiör, som är mycket speciell. Vi besöker också det Gathenhielmska gravkoret, där Lars Gathenhielm och hans hustru Ingela vilar i ståtliga marmorsarkofager. Resan går vidare utmed Kungsbackafjorden och vi passerar minnesstenen över Beda Hallberg, skaparen av majblomman och kommer så småningom fram till Kungsbacka, som vi kör en sväng igenom och får höra berättas om.

På väg söderut passerar vi också platsen där Kungsbacka-gumman bodde och då får vi naturligtvis höra berättas också om henne. Det blir också en sväng ut på Hanhals holme, eller Hunehals som platsen hette en gång för länge sedan, där byggde greve Jakob av Halland sitt första säte innan han byggde Varbergs fästning, men holmen har en spännande historia från långt tidigare.

Det har nu blivit dag att avsluta dagen och det gör vi med att dricka eftermiddagskaffe på Fjäråsgrillen.

Karta