Skip to main content

Kryssning till Tallin

Tallinn är den äldsta huvudstaden i norra Europa, den förekom på kartan redan i mitten av 1100-talet. Gamla sta’n i Tallinn är upptagen på UNESCO:s världsarvslista som en av de bäst bevarande medeltida stadskärnorna i Europa. Den omges av en nästan två kilometer lång stadsmur och där inne finns en mängd historiska byggnader, t.ex. Rådhuset, Dominikanerklostret och den 159 meter höga St Olaikyrkan, som på 1500-talet var världens högsta byggnad.

Vi åker till Stockholm med vår buss där vi går på Tallin/ Sikjas fartyg som tar oss på en 40 timmars kryssning till Tallin.

Fartyget lämnar kaj i Värtahamnen kl. 17,30 första dagen och vi lägger till i Tallin kl. 10,15 lokal tid.

I Tallin har vi sedan fri tid att förströ oss på dagen, bussen är med och kommer att parkeras utanför Calles/ Nautica ett par timmar efter ankomst för Er som vill shoppa lite att ta med hem.
kl. 16,00-17,30 kan ni sedan borda fartyget för hemresa ( alla SKALL vara ombord senast 17,30), vi har samma hytter ut som hem.

Ankomst Stockholm kl. 10,15, svensk tid, då vi går ombord på bussen igen för hemfärd.

Att göra ombord:

RELAX & BAD

Slappna av och njut i relax- och bastuavdelningen. På Baltic Queen finns privatbastu för 6 personer, allmän bastu samt bassäng både för barn och vuxna. Det finns även en liten barnbassäng för de minsta. På Victoria I kan du bada bastu, njuta av jacuzzin och beställa en kall drink från poolbaren.. Du kan även boka privat bastu. Se priser på Tallink/ Silja

SEA PUB

Börja kvällen med en kall öli puben! Skön och avslappnad atmosfär, livemusik och ett brett sortiment av öl. Här kan ni komma i stämning inför kvällen och kanske låna en kortlek i baren?

IT'S SHOWTIME!

I showbaren kan du slappna av med en drink, titta på kvällens show eller släppa loss på dansgolvet med coverband och DJ. Här finns också casino, spelautomater och annat kul.

LET'S PARTY

Dansa fram till morgontimmarna! DJ's spinner skivor och levererar tunga beats med den senaste klubbmusiken i nattklubben. Varje fredag är det Let's Party med svenska DJ's ombord!

Att göra i Tallin:

SIGHTSEEING I TALLINN

En rundtur med svensktalande guide ger dig snabbt en bild av Tallinn och de viktigaste platserna som Gamla Stan, Sångarfältet, Birgittaklostret (Pirita klooster), Domberget (Toompea) med Estlands Riksdag och Alexander Nevskijkatedralen. Du åker ca en timma med buss och promenerar lika länge. Påstigning sker utanför terminalen i Tallinn och rundturen avslutas i Gamla Stan. Lägg till sightseeing genom att boka via telefon 08 22 21 40

Utanför terminalen vid parkeringen i Tallinn väntar guiden med skylten: Rundtur i Tallinn. Även bussen är skyltad med samma text. Sightseeingen pågår i 2 timmar. På grund av kullersten rekommenderas fotriktiga skor och det kan förekomma svårigheter att ta sig runt med rullstol.

Tid: 10:45–12:45
Datum: 28.3–25.10, 4.11–6.11

Tid: 11:15–13:15
Datum: 7.11–30.11, 27.12–31.12

Priser 2019: 195:- /vuxen, 95:- /barn (6-11 år), gratis för barn (0-5 år)

Som taget ur en saga av bröderna Grimm. Estlands sagolika huvudstad med både en modern och medeltida charm har mycket att erbjuda. En perfekt destination för en billig weekendresa. Här är lite tips tips på saker att se och göra i Tallinn.


Slottet Toompea

Slottet Toompea är inte bara ett slott, men ett helt befäst distrikt med episka vyer. Byggnaden som är känd som Toompea är i själva verket ett godisfärgat barockpalats som inhyser det estoniska parlamentet Riigikogu, där stora delar av den förbjudna medeltida stadsmuren fortfarande finns kvar. Vandra hit upp och se de gamla stadsdelarna ovanifrån, men även det nya Tallinn med dess glas- och stål skyskrapor och Östersjön bort om dem.
Det finns gratis guidade turer eller så kan du bara slå dig ner på terassen och slappa.

Öppettider: måndag till torsdag 10.14; fre 10-15. Guidade turer på engelska hålls på fredagar klockan 11.
Address: Lossi plats 1 a, Tallins gamla stad.
Pris: gratis.

 

Alexander Nevsky – katedralen

Den spektakulära ortodoxa katedralen, namngiven efter den ryska krigarprinsen St Alexander, är en mäktig påminnelse om att Estland en gång i tiden tillhörde det ryska imperiet. Mosaiken på insidan är precis lika mäktig (och gratis att titta på) som de lökformade kupolerna på utsidan. Kom hit när det är dags för gudstjänst och du får höra elva klockor ringa ut över hustaken.

Öppettider: dagligen, 8-18.
Address: Lossi plats 10, Kesklinna linnaosa.
Pris: gratis.

Raekoja Plats

Raekoja Plats utgör hjärtat av Vanalinn (den gamla stan) och sträcker sina vindlande kullerstensgator nedanför Toompea. Platsen är omringad av vackert bevarade handelshus från Hansa-tiden och är hem till stadens högsta spira ovanpå det gamla rådhuset, en spektakulär syn när upplyst. Sätt dig ner på någon av uteserveringarna och njut av den estniska ölen Saku.

Kiek in the Kok

Det här 38 meter höga vapentornet byggdes 1475 och fick sitt namn Kiek in de Kok (kika in i köket) från faktumet att tornets ockupanter kunde kika in i köken i husen runt omkring. Håll utkik efter kanonkulorna som 1577 byggdes in i dess fyra meter tjocka väggarna. Tornet är en del av ett museum och med inträdet får du även tillgång till de historiska tunnlarna Bastion.

Öppettider: mars till okt: tis till sön, 10.30-18.00. Nov till feb: tis till sön, 10-17. Stängt på måndagar och helgdagar.
Address: Komandandi tee 2.
Pris: vuxna 5 euro, rabatterat pris 3 euro.

Tallinns alla museum

I Tallinn finns det många museum som belyser staden och Estland på olika vis. Nio av stadens museum är en del av museumgruppen ”Linnamuseum” och inkluderar stadsmuseet, fullpackat med artefakter, konstverk och kuriosa från 1400-talet och framåt samt även filmklipp från de revolutionära händelserna som formade Estland på 1900-talet.

Öppettider: (november till februari) tis till sön, 10.30-17.00. (mars till oktober) tis till sön, 10.30-18.00.
Address: Vene tänav-17, Kesklinna linnaosa.
Pris: vuxna, 4 euro, rabatterat pris 3 euro.

Palatset Kadriorg

Om du inte har tid att utforska Estlands landsbygd, fuska och bege dig till palatset Kadriorg för att få en känsla för de stora husen och avslappnade rena, gröna atmosfär som du hittar utanför Tallinn. Byggnaden, som är som en miniatyr av Vinterpalatset i sankt Petersburg och byggdes av Peter den store till Katarina den första, är helt komplett med sin barockstil likt en bröllopstårta och med välputsade trädgårdar. Palatset som inte är litet på något vis fungerade som sommarresidens för flera tsarer och deras familjer ända tills landet övertogs av Sovjetunionen 1917. I dag inrymmer palatset Kadriorgs konstmuseum med verk från 1500-talet fram till slutet av 1900-talet.

Öppettider: (maj till september) tis, tor till sön 10-18, ons 10-20. (oktober till april) ons 10-20, tor till sön 10-17.
Address: Weizenbergi 37
Pris: vuxna 6,50 euro, rabatterat pris 4.50 euro.


Häng med KGB på Hotel Viru

Ok, inte bokstavligen. Men få i alla fall en glimt in i den sovjetiska tiden när det bara fanns ett hotell för utlänningar i stan och gästerna som bodde där blev spionerade på.

Vi kan så klart inte avslöja vilka hemligheter du kommer att upptäcka, men vi kan berätta att på översta våningen ligger KGB-museet som erbjuder den bästa utsikten över Tallinn. Ett besök på nattklubben café Amigo i källaren är inkluderat i priset och du får rabatterade inträdesbiljetter om du vågar bo på hotellet.

Öppettider: tis till sön, 10.00-18.30 (boka i förväg för ett besök)
Address: Viru väljak 4, Kesklinna linnaosa.
Pris: 11 euro, hotellgäster 9 euro.
 

Lek på barnmuseet

Om ni är en familj spana in det färgglada barnmuseet, ett annat av stadens museum. Här finns allt från dockor, tåg, fartyg, nallar och barnböcker från 1600-talet och framåt. Praktiskt nog, finns det ett utrymme där barn kan leka och föräldrarna kan ta en paus.

Öppettider: tisdag till söndag, 12-18.
Address: 21c Koidula st, Kadriorg
Pris: vuxna 3 euro, rabatterat pris 2 euro (barn under 3 år går in gratis).

Sök resa

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
11/10BussTallink/ SiljaMer än 82 575:-BokaMer information
Kontakta oss
(jour för akuta ärenden, tryck 1)
Adress:
S&S-resor
Göteborgsvägen 108
311 33 Falkenberg